Globális felmelegedéssel kapcsolatos alapadatok

2022-01-02

A globális felmelegedés nem hit kérdése. Statisztikai adatokat mutatunk, ami alapján egyértelmű a globális felmelegedés ténye.

Ha a globális felmelegedéssel kapcsolatban olvasol cikkeket vagy nézel videót az interneten, akkor hamar egy olyan csatamezőn találod magad, ahol sokan egymásnak teljesen ellentétes információkkal bombáznak. A közös bennük az, hogy mindenki szentül hisz az igazában. Van, aki gúnyosan, nagytudásúként mondja el véleményét és van olyan, aki komoly összeesküvéseket sejt az egész klímakatasztrófa mögött. Van, aki szerint van globális felmelegedés és van olyan is, aki szerint kamu az egész.

Arra gondoltam, hogy a globális felmelegedésre vonatkozóan nézhetnénk pár adatot. Talán jó kiindulópont lehet, ha nem csak véleményünk van a globális felmelegedésről, hanem különböző forrásból származó adatokat is megvizsgálunk. Csak úgy egyszerűen megnézzük és józan paraszti ésszel (na jó és egy kicsit mérnöki gondolkodással) elemezzük, amit látunk. Nézzük, milyen adatokat sikerült találni!

A felszíni hőmérséklet átlagos emelkedése: Föld

A mutató az éves és évtizedes európai felszínközeli hőmérsékleti eltérések alakulását méri az 1850-1899-es átlaghoz képest.

Átlagos középhőmérséklet változás - Föld

Forrás: [1]

A felszíni hőmérséklet átlagos emelkedése: Európa

A mutató az éves és évtizedes európai felszínközeli hőmérsékleti eltérések alakulását méri az 1850-1899-es átlaghoz képest.

Átlagos középhőmérséklet változás - Európa

Forrás: [2]


Átlagos középhőmérséklet változás: Magyarország

Átlagos középhőmérséklet változás - Magyarország

Forrás: [3]


Átlagos középhőmérséklet változás: Budapest

Átlagos középhőmérséklet változás - Budapest

Forrás: [4]

Összegzés

A Föld felszíni hőmérséklete az 1850-1899 időszakhoz képest 1.06-1.21 Celsius fokkal növekedett, mindez Európában fokozottabban ment végbe 2.02-2.12 Celsius fokkal. 

Magyarországon és azon belül Budapesten is jelentős középhőmérséklet emelkedés tapasztalható 1985 óta.

Bár a két adatforrás eltérő módon mutatja a hőmérsékleti adatokat, mindkettő ugyanazt mondja: felmelegedés szemtanúi vagyunk...


Források:

[1], [2] Eurostat - https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/cli_iad_td/default/table?lang=en

[3], [4] KSH (Központi Statisztikai Hivatal) - Időjárás adatok megfigyelőállomásonként - https://www.ksh.hu/stadat_files/kor/hu/kor0056.html